Geschiedenis

Krantenknipsel

Krantenknipsel

Geschiedenis van Schaakvereniging ’t Stokpaardje

De eerste jaren

 

De schaakvereniging ’t Stokpaardje werd op 15 november 1972 te Linne opgericht op initiatief van de heren E.Nijgh, C.Smits en T.Beulen, allen afkomstig uit Linne. De naam werd dan ook “Schaakvereniging Linne”, welke is terug te zien in het oude logo van de vereniging. Na de oprichting begon de schaakvereniging Linne met 10 leden. De eerste voorzitter werd de medeoprichter E.Nijgh (in 1974 opgevolgd door C.Smits). Het eerste clublokaal was café Den Tegel in Linne. In 1974 werd van clublokaal gewisseld en nam de schaakvereniging haar intrek in zaal HANZO (Cafe Steege) te Linne.
Begin 1973 werd reeds het eerste Open Linner Schaakkampioenschap gehouden, gesponsord door Bavaria Bieren. Het betekende veel publiciteit, waardoor de schaakclub uitgroeide tot 35 leden. De allereerste clubkampioen in 1973 was Thijs Ickenroth. Wim Berden was vanaf de oprichting lid en had in de begin jaren de leiding over de juniorleden, die een eigen clubkampioenschap speelden. De eerste juniorkampioen was Frank Nijgh. Wim Berden is nog de enige van de mannen van het eerste uur, die nu nog steeds actief lid is van de schaakvereniging.
Al vanaf het begin werd direct deelgenomen aan de externe competitie van de Limburgse schaakbond (LiSB). In dat eerste bewogen jaar eindigde Linne 1 op de zesde plaats en Linne 2 zelfs op de 3e plaats. Maar na een geweldige start kwamen natuurlijk ook kleine en grotere problemen om de hoek kijken. Omdat in die tijd zoveel leden deelnamen aan de interne clubkampioenschappen werd besloten de deelnemende spelers te splitsen in twee klassen. Deze keuze bleek achteraf niet de juiste omdat dat ten koste ging van de sfeer. Het aantal leden liep toen sterk terug. Inmiddels was ook de aanvankelijke naam Schaakvereniging Linne veranderd in Schaakvereniging ‘t Stokpaardje.

 

De vette jaren

 

logo_oud

het eerste logo

De eerste jaren tot mei 1976 had de SV ‘t Stokpaardje eenheus eigen clubblaadje met daarin verenigingsnieuws, uitslagen, partijen etc. In het schaakseizoen 1975 – 1976 liep het aantal leden weer op naar 30. (14 senioren en 16 junioren). 1976 was weer een van de betere jaren van de SV ‘t Stokpaardje. Het bestuur bestond toen uit: voorzitter C.Smits, secretaris Wim Berden, en penningmeester T.Beulen. De vereniging had toen zelfs twee wedstrijdleiders: J. Amelung voor de senioren en T. Ickenroth voor de junioren. In die tijd werd door diverse leden ook deelgenomen aan schaakactiviteiten in de regio. Zo deden vier leden mee aan de simultaanseance bij de SV. ’t Pionneke tegen de internationale grootmeester Ljubojevic. Het lukte Gerrit de Wit en Thijs Ickenroth om remise te spelen, een prestatie die er wezen mocht.

 

De magere jaren: op sterven na dood

Maar zoals altijd kent elke vereniging zijn ups en downs. In 1978 staken donkere wolken op. Er moesten nieuwe mensen gevonden worden voor het bestuur en toen dat niet wilde lukken leek dat het einde van de schaakvereniging ‘t Stokpaardje. De krant schreef toen: “bij een troostend glas bier werd donderdag het genadeloze einde beklonken van de schaakvereniging ’t Stokpaardje”. Echter de pilsjes brachten inderdaad troost en nieuwe ideeën. Om middernacht werd de opheffing weer ongedaan gemaakt. Wim Berden werd voorlopig de nieuwe voorzitter, Thijs Ickenroth werd secretaris en Gerrit de Wit werd penningmeester.

 

Van Linne naar Maasbracht

 

Omstreeks 1979 bleek dat de schaakvereniging in Linne niet de toekomst had zoals verwacht. In dat jaar is de schaakvereniging naar Maasbracht gekomen en het clublokaal werd het gezellige achterzaaltje van Café De Scheepsvaart aan de Havenstraat in Maasbracht. In Maasbracht werd al snel een definitief nieuw bestuur gevormd. Voorzitter werd Gerrit de Wit, penningmeester werd Ton Cremers en Arie Schakel werd secretaris en wedstrijdleider. Na Gerrit de Wit werd Roel Kleinstra in 1981 de nieuwe voorzitter. Roel Kleinstra is maar liefst 20 jaar voorzitter geweest van de SV ‘t Stokpaardje. Vanaf 2001 is Peter Simonis de voorzitter van de schaakvereniging ‘t Stokpaardje.

 

Regionaal karakter

 

Vanaf het prille begin van de schaakvereniging ‘t Stokpaardje heeft zij een sterk regionaal karakter gehad. In de omliggende gemeenten, Wessem, Heel, Montfort, Stevensweert etc. was geen schaakvereniging. Deze regionale functie op schaakgebied is er nog steeds, hetgeen overduidelijk blijkt uit het feit dat de huidige leden van de schaakvereniging komen uit o.a. Maasbracht, Ambt Montfort, Heel, Grathem, Stevensweert, St Joost, Melick en Maria-Hoop In de directe omgeving van Maasbracht is alleen in Echt en Roermond een schaakvereniging.

 

Samenwerking met schaakclub Ultimo Vero uit Echt

 

Doordat het ledenaantal de laatste jaren is teruggelopen naar ca. 15 is een onderlinge competitie natuurlijk minder interessant en te voorspelbaar geworden. Men speelt te veel en te snel tegen dezelfde tegenstander. In 2000 werden gesprekken gevoerd met de schaakvereniging Ultimo Vero te Echt, om gezamenlijk activiteiten te plegen. Er werd besloten om gezamenlijk de onderlinge competitie te spelen en tevens om samen het Open Schaakkampioenschap van Midden Limburg te organiseren. Dit samenwerkingsverband met Ultimo Vero heeft jaren goed gedraaid, waarbij de beide schaakverenigingen hun eigen identiteit hebben behouden. Echter na een mooie succesvolle samenwerking liep in 2007 en 2008 het ledenaantal van de senioren binnen de schaakclub Ultimo Vero in Echt zo ver terug dat werd besloten deze samenwerking te beëindigen waarbij de schaakvereniging ’t Stokpaardje vanaf het seizoen 2009-2010 weer alleen door ging. De overgebleven seniorleden van Ultimo Vero werden lid van de SV ’t Stokpaardje.

 

Clublokaal

 

Zoals reeds eerder gememoreerd is de schaakclub ’t Stokpaardje begonnen in Linne en had daar ook het clublokaal, totdat in 1979 bleek dat de locatie Maasbracht meer levensvatbaar was. Na lang geschaakt te hebben in het gezellige achterzaaltje Café De Scheepsvaart aan de Haven in Maasbracht, bij Jan en Bea Luitens, kwam daar op 1 januari 2006 een einde aan. Het nieuwe clublokaal was snel gevonden in een zaaltje bij Café Fred Puts, in Tergouwen te Maasbracht. Helaas was dit geen lang leven beschoren omdat het café-restaurant werd verkocht en de nieuwe eigenaar zodanig verbouwde dat alle zaaltjes weg waren. Er moest dus weer een nieuwe locatie worden gevonden in Maasbracht en dat was niet eenvoudig. Omdat de schaakactiviteiten doorliepen, werd gekozen voor het Cultureel Centrum De Spil, aan de Suikerdoossingel te Maasbracht. De schaakvereniging kwam daar op de eerste verdieping in een klaslokaal terecht. Dat was uiteindelijk niet wat we zochten en na anderhalf jaar werd na een nieuwe zoektocht gekozen voor het Sportcafé bij Ton en Joke in de Andreashal te Maasbracht. Na een eerste seizoen daar het onderkomen te hebben gehad is iedereen tevreden over de locatie en de sfeer in de betreffende locatie. Toch moesten we in september 2016 – door renovatie van de sporthal – opnieuw naar een andere locatie zoeken. Dat werd het Café De Sport in Berkelaar-Echt. Maar ook hier konden we niet lang blijven. Het café werd verkocht en omgebouwd tot restaurant. Een nieuw onderkomen werd gevonden in het bovenzaaltje van het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht.

 

De schaakvereniging ‘t Stokpaardje is vrij stabiel gebleven en bestaat al jaren uit een ledenaantal dat schommelt tussen de 15 en 20 leden.

 

Oktober 2012/September 2016/November 2022
Arie Schakel

 

– Arie Schakel 60 jaar bondslid KNSB

Arie Schakel was op 1 september 2020 precies 60 jaar lid van de Nederlandse Schaakbond. Arie van harte proficiat!
Tijdens ons jubileum in 2012 werd hem al de Gouden KNSB speld uitgereikt vanwege het 50 jarig lidmaatschap. Op de site van de Limburgse Schaakbond is een artikel over onze voorzitter te lezen.

 

 

– Gouden KNSB speld uitgereikt aan Wim Berden

Zoals elders gemeld vierde SV ’t Stokpaardje op 12 november haar 50-jarig bestaan met een besloten feest voor leden en partners. Bij de opening was de voorzitter van de LiSB aanwezig met een speciale opdracht. Niet alleen feliciteerde hij onze club met het 50-jarig bestaan, hij was er ook om aan Wim Berden de Gouden KNSB speld uit te reiken voor het feit dat hij – niet alleen 50 jaar lid is van onze club – maar ook 50 jaar lid van de LiSB/KNSB. Proficiat Wim!
Wim is niet het enige lid binnen onze club die deze speld mag dragen, ook Arie Schakel is drager van deze bijzondere onderscheiding.

Voor het verslag op de website van de Limburgse Schaakbond klik hier.